Seo Uyumlu Blogger (Blogspot) Yazısı Nasıl Yazılır?
Yeni bir blog açarak yazılarını internet dünyasıyla paylaşmak isteyen yazarların en zorlandıkları konulardan birisi de SEO çalışmalarıdır. Geçen sene Temmuz ayında başladığım bu macera sonunda edindiğim bazı tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle yazılarınızı arama motorları tarafından görünmesini ve sitenize organik trafik sağlamak istiyorsanız bu yazı tam size göre. Seo uyumlu Blogger(Blogspot) yazısı nasıl yazılır gelin yakından bakalım.
Geçtiğimiz Temmuz ayında hobi olarak başladığım bu macerada hiç bir profesyonel destek almadan kendi sitemi sonunda kurmayı başardım. Otomotiv, teknoloji ve gündemle alakalı konularda yazılar yazmaya başladım. Başlarda oldukça zorlandım. Arama motorlarının bir web sitesinden beklentileri vardı ve bunu karşılama konusunda oldukça zorlanıyordum. Çünkü web dünyasının bir dili var ve ona göre yazılar yazmanız gerekir.
SEO Uyumlu Blogger Yazısı Nasıl Yazılır?
Blogger( blogspot) sayfanızda paylaştığınız yazıların arama motorları vasıtasıyla daha geniş kitlelere ulaşmasının anahtarı ise yazılarınızın SEO uyumluluğunu sağlamaktır. Arama motorları hangi içeriğin yararlı olduğunu ve dizine eklenip eklenmeyeceğini anlamak için sitenizi görmeye çalışır.
Blogger tabanlı web sitelerinde daha doğru bir ifade ile “blogspot.com” uzantılı sitelerde bu durum daha da zordur. Özellikle son yıllarda google kendi hizmeti olmasına rağmen blogspotu google dizininde gösterme konusunda oldukça isteksiz davranmaktadır. Temmuz ayında başladığım bu macerada günde en az bir yazı yüklememe ve google search console’a sitemi eklememe rağmen tek bir sayfamın indexlenmesi 2 ayı bulmuştu.
Google Blogspot Uzantılı Siteleri Neden İndexlemiyor?
Google’ın bu konuda resmi bir açıklamasını bulamadım. Araştırmalarımda sadece blogspot uzantılı siteler için Google niş konularda yazılar yazılmasını ve bu şekilde index alma sürecinin hızlanacağına dair bilgilendirmelerde bulunuyor. Adsense onaylanması ise kısa sürelerde oldukça zor. Blogger tabanlı web sitesinden wordpresse geçer geçmez adsense başvurum hemen onaylandı. Tabi ki bunda tema ve hosting seçimleri de önemli ancak google kendi alt yapısına gerekli özeni göstermiyor diyebiliriz.
Ancak yine de bu durum yazacağınız yazıların hiç indexlenmeyeceği anlamına gelmiyor. Google Search Console üzerinden gerekli çalışmaları yaptıktan sonra( dizine ekleme istekleri, site haritası oluşturmak gibi) yazılarınız geçte olsa dizine eklenmiş görünecektir. Ancak ben dizine eklenen yazılarımdan hiç birini google aramalarda aratmama rağmen bulamadım. Bing ve Yandex’te yazılarıma ulaşabiliyordum ancak google üzerinden ulaşmam kolay olmadı.
Blog yazarlarının “SEO uyumlu blog yazısı nasıl yazılır?” diye araştırmalar yaptığını ve ücretsiz SEO uyumluluk programları aradığını tahmin etmekte hiç zor değil. Bu yüzden size kendi tecrübelerimden edindiğim bir kaç hususu paylaşmak istiyorum.
Blogger’da SEO uyumlu yazı nasıl yazılır?
Bu aşamada imdadımıza “Google Dokümanlar” yetişiyor. İçinde barındırdığı eklentilerle yazılarınızın SEO uyumluluğunu kontrol ederek size tavsiyelerde bulunuyor. Bu yazımda sizlere Blogger’da yayınladığımız blog yazılarınızın nasıl SEO uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz bundan bahsedeceğim. Ancak önce SEO uyumlu bir blog yazısı yazarken size yardımcı olabilecek adımlardan bahsedelim. İşte adımlar:
1. Anahtar Kelime Araştırması:
İyi bir SEO uyumlu yazı için öncelikle anahtar kelime araştırması yapın. Hangi anahtar kelimelerin hedef kitlenizin ilgisini çekeceğini ve arama sonuçlarında yüksek sıralama elde etmenizi sağlayacağını belirleyin. Bunun için ücretli ve ücretsiz araçlar mevcut benim kullandığım anahtar kelime araştırması araçları; ahrefs keyword generator ve keyword.oi tools. Bu iki site de size anahtar kelime bulmanız konusunda oldukça fayda sağlayacaktır.
2. Başlık Seçimi:
Başlık, yazınızın özünü yansıtmalı ve anahtar kelime içermelidir. Ancak, başlık doğal ve ilgi çekici olmalıdır. Buna ilişkin rakiplerinize bakabilirsiniz. Rakipleriniz aynı veya benzer konularda nasıl başlıklar atmış iyi analiz edin. İnsanların sitenize girmesini sağlamalısınız. Bunu için başlık oldukça önemli.
3. İçerik Planlaması:
İçeriği bölümlere ayırarak düzenli ve okunabilir bir şekilde sunun. Her bölüm bir alt başlık altında toplanabilir. Başlık hiyerarşisine uygun yazı ve başlıklar kullanmaya gayret gösterin böylelikle arama motorları yazınızı daha iyi tarayacaktır.
4. Anahtar Kelime Kullanımı:
Anahtar kelimeleri içeriğinizin doğal akışına uygun şekilde yerleştirin. Aşırı anahtar kelime yoğunluğundan kaçının, çünkü bu spam olarak algılanabilir. Anahtar kelimelerinizin %10’dan fazla olmamasına önem gösterin.
5. Kaliteli İçerik:
İçeriğiniz değerli, bilgilendirici ve ilgi çekici olmalıdır. Arama motorları artık yazılarınızın daha bilgilendirici ve kaliteli olmasını istiyor. Özellikle yapay zekanın internet üzerindeki hakimiyetinin azaltılması için artık arama motorları kaliteli içeriğe daha çok önem veriyor. Ziyaretçilerin sayfanızda istedikleri bilgiyi bulmalarını sağlayın. Blogger sayfalarında genelde daha spesifik konularda paylaşımlar yapmanız daha fazla trafik çekmenize olanak sağlayacaktır. Yani belirli konularda yapacağınız paylaşımlar sitenizin index almasını kolaylaştıracaktır. Örneğin: kanarya beslerken dikkat edilecek konular vb. site oluşumları blogger siteleri açısından artık daha önemli hale gelmektedir.
6. Bağlantılar:
Bağlantılar SEO çalışmaları için oldukça önemli hususlardan birisidir. İçeriğinizde web sitenizde veya blogunuzda daha önceden paylaştığınız yazıları referans göstererek linklemek içeriğinizin arama motorları botları tarafından daha hızlı taranmasını sağlayacaktır. Ayrıca içeriğinizi desteklemek için güvenilir kaynaklara bağlantılar eklemeniz önerilir.
7. Görseller:
İlgili ve yüksek kaliteli görseller ekleyerek içeriği zenginleştirin. Görsellerin dosya adı ve alternatif metni de anahtar kelimeleri içerebilir.
8. Meta Açıklamalar:
Blogunuzu paylaşırken kullanılacak meta açıklamalar ekleyin. Bu, arama sonuçlarında görünen kısa açıklamalardır ve ilgi çekici olmalıdır. 140-150 karakter arasında olmasına gayret gösterin.
9. Başlık Etiketleri:
Başlık etiketlerini (H1, H2, H3 vb.) doğru bir şekilde kullanarak içeriğinizi hiyerarşik bir yapıda düzenleyin.
10. Optimize Edilmiş URL’ler:
Blogunuzun URL’sini kısa, açıklayıcı ve anahtar kelime içeren bir yapıda olacak şekilde düzenleyin. Bunu yapmak için sağ tarafta bulunan menüden bağlantılar kısmına tıklayıp özel kalıcı bağlantı sekmesini tıklayarak kelimelerin arasına “-” işareti koymanız yeterli.
11. Yazım ve Dil Kullanımı:
Dil ve yazım kurallarına dikkat edin. İmla hatalarını önlemek için yazım denetimi yapabilirsiniz.
12. Paylaşım ve Tanıtım:
Blog yazınızı paylaşın ve tanıtın. Sosyal medya ve diğer platformlarda paylaşarak daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. Trafiğinizi artırmanın en önemli yollarından biri olan sosyal medya paylaşımları hedef kitlenize ulaşmanız açısından da oldukça önemlidir.
Bu adımlar SEO uyumlu yazılarda kullanmanız gereken temel adımlar. SEO konusunda benim gibi tecrübesiz ve profesyonelden yardım almadan yazı yazmak istiyorsanız, Google Dökümanlar eklentilerini kullanabilirsiniz. Ancak bahsedeceğim bu yolu sadece iki kere ücretsiz olarak kullanabilirsiniz sonrasında belli bir bedel ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Google Dokümanları kullanarak SEO uyumlu yazı nasıl yazılır?
1.Google Dokümanlar Açın:
Google Dokümanlar hesabınıza giriş yapın veya hesabınız yoksa yeni bir hesap oluşturun.
2.Semrush SEO Writing Assistant Eklentisini Ekleme:
- Sağ üst köşede yer alan “Uzantılar” bölümüne tıklayın.
- “Eklenti Mağazası”nı seçin ve “Semrush SEO Writing Assistant” eklentisini arayın.
- Eklentiyi bulup etkinleştirin.
3. Eklenti Kullanımı:
- Eklenti etkinleştirildikten sonra, sağ tarafta göreceksiniz.
- Eklentinin talep ettiği izinleri kabul edin ve geliştirici hesabınızla giriş yapın.
- Eklenti sayfasında SEO analizi yapmak istediğiniz belgeyi seçin.
4. SEO Analizi Yapın:
- Eklenti, belgenizdeki anahtar kelime yoğunluğunu, okunabilirliği, kullanmanız gereken kelime sayısını vb. analiz eder.
- Size önerilerde bulunarak yazınızın SEO uyumlu hale gelmesine yardımcı olur.
5. Önerilere Göre Düzenlemeler Yapın:
– Eklenti tarafından verilen önerilere göz atın ve gerektiğinde içeriğinizi düzenleyin.
– Anahtar kelimeleri doğru yerlere yerleştirin, okunabilirliği artırın ve meta açıklamalarını optimize edin.
6. Son Gözden Geçirme ve Paylaşım:
– Yazınızı son bir kez gözden geçirin ve düzeltmeleri yapın.
– Hazır olduğunda, Google Dokümanlar’da son halini verdikten sonra blogger veya blogspotta paylaşın.
7. Google Search console:
Yazınızı tamamladıktan ve yayınladıktan sonra Google search console üzerinden URL denetimi ve dizine ekleme işlemleri yaparak Google botlarının linklerinizi kolayca bulmasını ve Google dizinine eklenmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Sonuç olarak, Google Dokümanlar aracılığıyla yazdığınız yazının SEO uyumluluğunu Semrush SEO Writing Assistant gibi eklentilerle kontrol edebilir ve geliştirebilirsiniz. Bu sayede yazınız, arama motorlarında daha iyi görünürlük elde edebilir.
Zapyus Media sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.